Program szkolenia: Przewozy artykułów żywnościowych.

 

O żywności i zagrożeniach oraz sposobach przeciwdziałania.

  1. Informacje ogólne

    • Omówienie definicji i przepisów prawa unijnego i krajowego regulującego rynek przewozu artykułów  żywnościowych (Rozporządzenia (WE) nr 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 882/2004; Rozporządzenie Komisji br 2073/2005; Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2005 r., Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego z 2005 r.; Kodeks Żywnościowy - Codex Alimentarius).
  2. Zagrożenia żywności

    • Definicja i rodzaje zagrożeń dla żywności.
    • Omówienie zagrożeń fizycznych, chemicznych, biologicznych i genetycznych (GMO).
    • Żywność tradycyjna, a żywność GMO.
  3. Żywność ekologiczna

    • Definicja żywności ekologicznej.
    • Omówienie przepisów regulujących żywność ekologiczną.
    • Żywność ekologiczna, a żywność tradycyjna.
    • Atesty i znakowanie żywności ekologicznej.
  4. Technologie konserwowania żywności

    • Przyczyny psucia się żywności i ich omówienie (powietrze, wilgotność, temperatura, światło słoneczne, czas, drobnoustroje).
    • Procesy zachodzące w przechowywanej żywności (oddychanie, dojrzewanie, autoliza, wysychanie, kiełkowanie).
    • Metody utrwalania żywności i ich omówienie.
    • Metody fizyczne niskotemperaturowe (chłodzenie, mrożenie), wysokotemperaturowe (pasteryzacja, sterylizacja, termizacja) i odwodnieniowe (suszenie, zagęszczanie i liofilizacja).
    • Metody osmoaktywne (solenie, słodzenie).
    • Metody chemiczne (konserwacja chemiczna nieorganiczna i organiczna, wędzenie, peklowanie).
    • Metody biologiczne (kiszenie).
    • Metody niekonwencjonalne (promieniowanie jonizujące i nadfioletowe, drgania dźwiękowe i naddźwiękowe, wysokie ciśnienie, pulsujące pole magnetyczne, elektryczne i świetlne).
    • Inne metody (homogenizacja).

 

Systemy bezpieczeństwa i jakości żywności.

  1. Systemy bezpieczeństwa żywności

    • Łańcuch bezpiecznej produkcji żywności.
    • Pojęcie systemu bezpieczeństwa żywności i jego elementy.
    • Systemy GAP (Dobrej Praktyki Rolniczej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), HACCP (Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i ich omówienie.
    • Nadzór nad bezpieczeństwem żywności.
    • Audyty wewnętrzne, zewnętrzne i kontrole państwowe. 
  2. Rola Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.

    • Systemy jakości żywności
    • Definicja jakości i systemów jakości żywności.
    • Parametry jakości żywności.
    • Systemy jakości powiązane z bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, TQM).
    • Omówienie wymienionych systemów jakości.
  3. Chronione systemy jakości żywności

    • Definicja chronionych systemów jakości żywności i przepisy unijne z nimi związane.
    • Omówienie unijnych systemów Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Jakości i Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
    • Przykłady polskiej żywności posiadającej atest chronionych systemów jakości.
    • Polskie systemy jakości żywności, ich przykłady i omówienie
  4. Kontrole jakości żywności

    • Organizacja kontroli jakości żywności (audyty wewnętrzne, certyfikacja systemów jakości i audyty zewnętrzne, kontrole państwowe).
    • Procedura uzyskiwania certyfikatów jakości żywności.
    • Rola Państwa nad jakością żywności (Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Handlowej oraz Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa).

 

Transport żywności.

  1. Przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się.

    • Definicja żywności szybko psującej się.
    • Konwencja ATP i jej omówienie.
    • Dyrektywa 921/1/EWG z 1982 r. oraz polskie przepisy w sprawie żywności szybko psującej się. Przewozy w temperaturze kontrolowanej.
    • Wymagania wobec pojazdów przewożących artykuły żywnościowe szybko psujące się (dopuszczenie ich do ruchu drogowego i do przewozu - świadectwo zgodności środka transportu).
    • Rodzaje pojazdów i ich wyposażenie (pojazdy izotermiczne, chłodnicze, lodownie i podgrzewane) - ich klasyfikacja i zasady oznakowania.
    • Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojeździe (izolacja, suchy lód, płyty eutektyczne, agregat chłodniczy, urządzenie grzewcze).
    • Urządzenia kontroli i rejestracji temperatury we wnętrzu nadwozia (termografy).
    • Kontrole okresowe pojazdów.
    • Instytucje dopuszczające pojazdy do przewozu artykułów żywnościowych szybko psujących się.
    • Obowiązki przewoźnika i kierowcy.
  2. Organizacja transportu żywności.

    • Przygotowanie pojazdu (stan techniczny, właściwe nadwozie, oznakowanie pojazdu).
    • Opakowania transportowe pojazdu (rodzaje opakowań i wymagania wobec nich).
    • Załadunek pojazdu (właściwy załadunek i mocowanie ładunku, zasady i zakazy ładowania razem żywności ze sobą i z innymi towarami).
    • Przewóz żywności (utrzymanie wymagań wobec żywności, np. temperatury przewozu, rejestracji wyników kontroli, czas przewozu).
    • Rozładunek pojazdu (rozładunek, czyszczenie pojazdu, kompletacja i zdawanie wymaganej dokumentacji).
    • Dezynfekcja pojazdu (rodzaje dezynfekcji pojazdu i jej częstotliwość).
    • Obowiązki przewoźnika i kierowcy w podczas przewozu.
    • Kontrole wewnętrzne stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego w przewozie artykułów żywnościowych.
  3. Warunki transportu wybranych artykułów spożywczych.

    • Omówienie warunków transportu wybranych artykułów żywnościowych (mięsa surowego. wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów i  koncentratów spożywczych).
  4. Wymagania wobec kierowców.

    • Wymagania wobec kierowców pracujących przy przewozie żywności.
  5. Wymagane dokumenty.

    • Dokumenty wymagane w przewozie żywności (kierowcy, pojazdu, socjalne, legalności przewozu, drogowe i przewozowe).
         

Kontrola transportu żywności.

  1. Kontrola drogowa ITD.

    • Omówienie procedury kontroli na drodze w przewozach artykułów żywnościowych prowadzonej przez Inspekcję Transportu Drogowego.
  2. Ograniczenia w ruchu drogowym.

    • Omówienie ograniczeń sezonowych w transporcie drogowym rzeczy, w tym również w przewozie artykułów żywnościowych.
  3. Filmy, materiały pomocnicze.

     

Test zaliczeniowy.

Test zaliczeniowy. Po jego zaliczeniu osoba szkolona otrzymuje certyfikat ukończenia szkolenia.


Kontakt

Akademia Transportu i Przedsiębiorczości Sp. z o.o. 

ul. Annopol 4B,

pok. 140 - piętro I.

03-236 Warszawa

 

Telefon :

661 713 716 pn. - pt. w godzinach 9:00 - 17:00.

 

 

Fax: (0-22) 811 41 85

e-mail: jkurcz@akademiatp.pl

J E S T E Ś M Y :
Członkiem ZMPD od 2005 r.
Partnerem biznesowym
i członkiem Rady Biznesu
Wyższej Szkoły Bankowej
w Chorzowie.
Członkiem Rady Społeczno-Gospodarczej Wydziału Transportu Politechniki Śląskiem w Katowicach.

 

Mapa dojazdu